ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Trafikte kemer ve kış lastiği denetimi
Trafikte kemer ve kış lastiği denetimi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 04:04

 Sıcak günler sayısında artış olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Afire Sever, “İklim değişikliği etkileriyle beraber sıcak günler sayısında artış olacak. Karla kaplı günler sayısında azalışlar yaşayacağız” dedi.

 Sıcak günler sayısında artış olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Afire Sever, “İklim değişikliği etkileriyle beraber sıcak günler sayısında artış olacak. Karla kaplı günler sayısında azalışlar yaşayacağız” dedi.
Türkiye, iklim değişikliği nedeniyle su stresi yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise suyun miktar ve kalite açısından korunması, geliştirilmesi ile verimli kullanılması için çeşitli adımlar atıyor. Gerekli politikaların ve stratejilerin belirlenmesinin yanı sıra güçlü mevzuatlar ile de suyun korunması amaçlanıyor.
İnsanlar ve biyoçeşitlilik için önem sırasında birinci olan su, hayatın devamlılığı için de büyük bir önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, su için yönetim stratejisinin büyük bir önem taşıdığını ve bu yönde adımlar atıldığını ifade eti.
“Sıcak günler sayısında artış olacak”
Değişen iklim şartlarında suyun verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Su Yönetimi Genel Müdürü Sever, Türkiye'de yarı kurak bir iklimin hakim olduğuna dikkati çekerek, “Bu değişen iklim şartlarından da en fazla olumsuz olarak etkilenecek bir ülke. Bunun biz etkilerini 2016 yılında modellerle ortaya koyduk. Değişen şartlarda ülkemiz 2030, 2050, 2070 ve 2100'de nasıl etkilenecek? İklim değişikliği etkileriyle beraber sıcak günler sayısında artış olacak. Karla kaplı günler sayısında azalışlar yaşayacağız. Bununla beraber ani ve şiddetli yağışlarla beraber taşkın ile kuraklığı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
“Adaptasyon kapasitemizi arttırmamız gerekiyor”
Taşkınlar ve kuraklığın bir arada yaşandığı bir dönemden geçtiklerini belirten Sever, “Bu da iklim değişikliği etkilerinin bize olumsuz etkileri. Buna yönelik de biz tedbirleri geliştirmemiz lazım. İklim değişikliği gerçeğinden uzaklaşamayız. Adaptasyon ve uyum kapasitemizi arttırmamız gerekiyor. Bunu da nasıl yapabiliriz? Suyu verimli kullanarak. Hayatımızdan aslında suyu çıkarmıyoruz. Sadece aynı hizmeti ve ürünü elde etmek için daha az su Kullanıyoruz” diye konuştu.
“Arıtılmış atık sularınızı yeniden kullanacaksınız”
Su yönetiminin doğru yapılması gerektiğini dile getiren Sever, “Arıtılmış atık sularınızı yeniden kullanacaksınız. Yağmur hasadı yapabilecek sistemlere geçeceksiniz. Lavabolarınızda kullandığınız suyun basınçlı sistemlerle azaltarak az akmasını sağlayacaksınız. Alacağımız basit yöntemlerle dahi siz suyu verimli kullanarak az su harcamış olacaksınız” ifadesini kullandı.
“Kurakçıl peyzaja geçmek önemli bir konu”
Sektörlerde alınan tedbirler ile su kazanımının maksimum düzeyde alınması gerektiğini aktaran Sever, “Örneğin turizm sektöründe yüzde 50'ye varan oranlarda su kazanımı sağlayabilirsiniz. Örneğin çim olayı. Yeşil alanlarınızda kurakçıl peyzaj uygulamasına geçmeniz lazım. Daha az su tüketiyor, sulama sıklığı daha az ve kuraklığa daha dayanıklı. Kurakçıl peyzaja geçmek önemli bir konu” şeklinde konuştu.
"Gün batımından sonra sulama yapılması önemli"
Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, yeşil alanların sulanması noktasında arıtılmış atık suların kullanılabileceğini de belirterek, şunları kaydetti:
“Yağmur suyu hasadıyla sulanması çok önemli. Üçüncü bir konu ise bu tarımsal sulamada da geçer, gece sulaması yapılması. İklim değişikliği etkisi nedeniyle aşırı sıcakları yaşıyoruz. Dolayısıyla siz gün içerisinde peyzaj ve yeşil alanlarınızı ya da tarımsal alanda sulamayı gün içerisinde yaparsanız yüzde 40'tan daha fazla buharlaşmayla su kaybımız oluyor. Dolayısıyla gün ağarmadan ya da gün batımından sonra sulama yapılması bizim için çok önemli. Nihayetinde böyle bir uygulamaya geçmek inanın herhangi bir finansal kaynak istemiyor.”
“Ürününüze göre sulama aralığını belirleyerek verimli su kullanımının gerçekleştirmiş oluyorsunuz”
Sever, tarımsal ürünlerin geceleri sulanmasında buharlaşma oranında önemli bir azalma yaşandığının altını çizerek, “Örneğin elma bahçeniz var. Dört sulama sizi kurtarabilir ama armutta üç sulamayla maksimum ürüne ulaşabilirsiniz. Hatta daha fazla sulamanız armutta çürümeye neden olabilir. Dolayısıyla siz yetiştirdiğiniz ürünün özelliklerini, su ihtiyacını da biliyorsanız suyu verimli kullanıyorsunuz demektir. Tarımda su kullanımı birtakım model sulama sistemlerine geçerek azaltabileceğiniz gibi gece sulamasıyla, ürününüze göre sulama aralığını belirleyerek de verimli su kullanımının gerçekleştirmiş oluyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

 
Yusuf Dikeç'in atışı tablo oldu
 
U18 Millî Takımı Erzurum kampı başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
 Instagram Erbaş'ın mesajlarını sildi
İnstagram, Türkiye'de erişimin tekrar açılmasının ardından Diyanet İşleri ...
BTK Güvenli İnternet Merkezi araştırdı
Bilgi Teknolojileri Kurumu ve İletişim Kurumu (BTK) Türkiye’deki Ortaokul ...
Tarımda örgütlü üretim ve Erzurum örneği
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’nde Sibel Kadıoğlu, Gökhan Taşğın, ...
 
Yayman: ‘Çifte standartta karşıyız’
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, erişim engeli ...
ETÜ'nün 2 projesi finalde
Erzurum Teknik Üniversitesi, Teknofest 2024 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması'nda ...
 ‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’ oluşturuldu
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un imzasıyla Türkiye Adalet Akademisi tarafından ...
 
Kacır: Gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz
21-30 Temmuz 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde düzenlenen ...
Türk Gençliği Filistin’in yanında
Türkiye’de gençlerin yüzde 96’sı Filistin’i desteklerken, yüzde 2’si İsrail’in ...
Merkez Bankası PPK toplantı özetini yayınladı
Merkez Bankası tarafından yayınlanan Para Politikası Kurulu (PKK) toplantı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva